Eiwittransitie = Eiwitherstel
“Wat we in de Westerse Wereld ‘eiwittransitie’ noemen, is feitelijk het herstellen van een gezonde en duurzame balans in onze eiwitconsumptie, zoals we die 60 jaar geleden kende. Mijn doel: in één generatie herstellen wat er in twee generaties is scheefgegroeid.”
— Jeroen Willemsen
Het huidige eiwitsysteem is onvolhoudbaar. Sinds 1960 eten we 2,5x zo veel vlees en 3,5 zo veel kaas. Terwijl de consumptie van plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld peulvruchten, noten en paddenstoelen, gelijk bleef. Velen van ons eten ook nog eens te veel eiwit. Kortom: de balans is zoek. Met alle gevolgen voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu. Een voorzichtig herstel is ingezet: steeds meer Nederlanders herontdekken de kracht van plantaardig eiwit. Ook bewijzen ondernemende koplopers in binnen en buitenland dat plantaardige eiwitten economische kansen bieden. Positieve signalen die laten zien dat de eiwittransitie versnelt. Nederland vervult een hierin een internationale voorbeeldrol.