Het Nederlandse Plantaardige Eiwitlandschap
“Nederland telt meer dan 160 bedrijven die commerciële kansen zien in de eiwittransitie. Wekelijks groeit mijn database met innovatieve ondernemers met de meest creatieve plantaardige proposities. Over de hele keten, van teelt tot consumptie”
— Jeroen Willemsen

Het ‘groene’ eiwitlandschap ontwikkelt zich razendsnel. Landbouwers, producenten, retailers, banken, scholen, overheden en NGO’s bundelen krachten en delen een gezamenlijke doel: plantaardige eiwitten beschikbaar, smakelijk en makkelijk maken. Voor iedereen, voor elk moment van de dag.
Een selectie van Nederlandse initiatieven die zich richten op eiwitverduurzaming:
- Green Protein Alliance: de maatschappelijke beweging die de eiwittransitie versnelt
- De Groene Eiwitversneller: faciliteit voor ontwikkeling en opschaling van innovatieve, plantaardige eiwitingrediënten en producten
- The Protein Cluster: voor MKB-ondernemers die zich (inter-)nationaal onderscheiden met plantaardige eiwitproposities
- IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten om duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten internationaal beter beschikbaar te maken
- Green Deal Soja van Eigen Bodem: op weg naar 10.000 hectare sojateelt in Nederland
- Het Planeet: branchevereniging voor producenten van plantaardige eiwitingrediënten, halffabrikaten en producten
- Protein Competence Centre: voor fundamenteel/wetenschappelijk eiwitonderzoek
“Het aanbieden van plantaardig, eiwitrijk ‘krachtvoer’, geschikt voor menselijke consumptie aan dieren is de grootste vorm van voedselverspilling. Tot 8 maal groter dan de al indrukwekkende 40 kg voedsel die we per persoon jaarlijks thuis weggooien.” – Jeroen Willemsen